Download on the App Store GET IT ON Google Play
Türkiye'nin Neden World Cup'u Olmasın?
25 Ocak 2013
Beğen 0
Kalp 0
Teşekkürler 0
Nazar Boncuğu 0

Türkiye'nin Neden World Cup'u Olmasın?

Neden Olmasın...
2012 yılı sonu itibariyle gerek dünya çapında gerekse ülkeler bazında yapılan sıralamalarda baz alınan puanlamalar ve yarışlar dikkate alındığında Türkiye açısından düşündürücü bir tablo ile karşı karşıya kalıyoruz.
Söz konusu tablonun çıkardığı olumsuz sonuçları ortadan kaldırmak için kısa vadeli çözümler üretilebilmesi zor gibi görünüyor. Uzun vadede gelecek planları yapılarak belirli bir süreç ve çaba içerisinde ülkemiz yarışçılığını her boyutuyla dünyayla aynı standartlara kavuşturmak her haliyle mümkün olabilir.

İnternetteki thoroughbred sıralamalarında grup koşulardan Türkiye'den sadece Bosporus Cup ve Topkapı Koşusu baz alınıyor. En basit örneği ile Racingpost 2012 aygır sıralamalarında grup-1 ve stakes yarışlarda  kazanan tay kategorileri belirlenirken, tayların yarıştıkları ülkeler arasında Türkiye dikkate alınmıyor.

Yazımıza böyle bir giriş yapılsada esas konu bundan hareketle dünya çapında ses getirecek yarış/yarışlarımızın olmamasının getirdiği büyük eksiklik...

Devam etmekte olan Dubai Yarış Karnavalı kapsamında yapılan koşular , Ascot, Epsom, Kentucky Derby'leri, Belmont stakes , Pearkness stakes, Prix de l'Arc de Triomphe, Melbourne Cup, Breeders' Cup, Japan Cup, Durban July Handicap, Viceroy Cup, Champ de Mars,
Gran Premio Carlos Pellegrini vs.. gibi dünya çapında ilgiyle takip edilen büyük koşular gibi bir veya birkaç koşunun ülkemizde yapılması yarışçılığımızın kısa vadede büyük adımlar atmasını sağlayacaktır.

Mevcut enternasyonal yarışlarda beklenilen ilginin görülememesi bir yana Avrupa'dan handikap ve kısa vade atların koşması adeta büyük hayal kırıklığı yaratmaktadır.

Koşulara kaliteli atların katılımını sağlamak elbette yüksek yarış ikramiyeleri mümkün oluyor. Halihazırda ülkemizde en yüksek ikramiyeli yarış Gazi Koşusu ve bu yarışa katlım şartlarıda malum. Enternasyonal yarışların ikramiyeli cezbedeci değil. Durum böyle olunca dünya çapında şampiyon olarak nitelendirilen atları çekmekte zor oluyor.

Yapılacak en büyük hamle koşulara önemli sponsorlar bulmak...Önemli sponsorlar vurgusu ile kastedilen yarışlara gerçek anlamda destek olacak ve bunu her yıl devam ettirecek büyük sponsorlar.

Emirates ismini bir yarışsever hiçbir yerde duymamış olsa bile Dubai World Cup'ı izlediğinde mutlaka gözüne çarpmıştır. Bir havayolu şirketi olan Emirates ile Dubai World Cup ismi adeta özdeşleşmiş durumda. Tabi bu bağlantıda bir sponsorluktan öte bir surum söz konusu olsada , altı çizilmesi gereken nokta süreklilik...

Bilindiği gibi ülkemizde de Türk Hava Yolları, son yıllarda büyük atılımlar gerçekleştirmiş, avrupada ve dünyada ünlü isimlerin katılımıyla reklamlar yayınlamış , Barcelona gibi takımlara sponsor olarak ses getirmiş bir şirketimiz olarak dikkat çekiyor.

Türk Hava Yollarının sponsor olduğu ikramiyesi yurtdışından şampiyon isimleri çekebilecek düzeyde bir yarış düzenlenmesi kısa vadede önemli bir çözüm ve reklam olabilir....

Burada Türk Hava Yolları , sponsorluk deneyimleri nedeniyle önplana çıkarılmış örnek bir şirket. Farklı şirket ve organizasyonların da aynı şekildeki sponsorluğu, Türkiye'de Frankel'lerin, Black Caviar'ların, Wise Dan'ların katılabileceği yarış veya yarışların yapılmasını sağlayabilir.

Yarışların sponsorlarca finanse edilmesi noktasında ilgililerin harekete geçerek, THY ve benzeri şirketleri yarışlara sponsor olmaya teşvik etmelidir. Aksi takdirde elimizdeki enternasyonal koşularla sadece bazı yurtdışı internet sitelerinde haber olmaya devam ederiz.

Yapılacak dünya çapındaki yarışın/yarışların, atçılığımızın her alanda gelişmesine önemli katkılarda bulunacağına inanıyoruz.  

Umuyoruz bu çağrımız yetkililerce gündeme alınıp değerlendirilerek , yarışçılığımız açısından büyük eksikliklerden biride bu sayede giderilmiş olur.