Download on the App Store GET IT ON Google Play
Taylarda Satış var, Alış yok!
18 Aralık 2012
Beğen 0
Kalp 0
Teşekkürler 0
Nazar Boncuğu 0

Taylarda Satış var, Alış yok!

2012 yılı Sonbahar Tay satışları 17 Aralık Pazartesi günü yapılan Arap tay satışı ile tamamlandı. Türkiye Yarış Atı Sahipleri ve Yetiştiricileri Derneği'nin organize ettiği satışlar için söylenebilecek tek söz sanırım " Hayal Kırıklığı" olur...

Sadece son gün yapılan arap tay satışına bakıldığında karşımıza , alıcı bulan iki tay çıkıyor. A.Mert Kaya 31.000 TL'ye ve Cengiz Kaya'nın 10.000 TL'ye satın aldığı iki tay ile Sonbahar Tay Satışları tamamlanmış oldu.

Yetiştiricilik, satışlar ve teşvik konusunda sıkıntıların olduğu görülmekle birlikte bu sıkıntılara neden olan etkenlerin tespit edilip ortadan kaldırılması gerekiyor. Aksi takdirde gelecek yıllarda, hem tay sayısında, hem de tayların alıcı sayısında büyük düşüşler yaşanabilir.

İki arap tayının satıldığı son gün gösteriyor ki Özel yetiştiricilik alanında alınacak kilometrelerce yol var. TİGEM'in 2012 yılında sattığı toplam 230 Arap tayı aradaki uçurumu gözler önüne sermeye yetiyor.

Geçtiğimiz yıllarda aygır kadromuza katılan Lion Heart ve Dehere taylarının satışları üst seviyeye çıkarması beklenirken , satılan en yüksek bedelli ingiliz tayının 162.000 TL'de kalması bahsedilen hayal kırıklığının önemli bir göstergesi olabilir.

At yarışlarının yeniliklere açılmasının yeni yüzlerle gerçekleşeceğine inanıyoruz. Bu nedenle özellikle böylesine satışlarda sektöre giriş yapan yeni alıcıların olması yarışçılığımızın geleceği açısından önemli bir noktadır. Ancak satışlarda bunu tam anlamı ile göremedik, bu da teşvik ve tanıtım alanındaki eksikliği gözler önüne seriyor.

Satıcılar noktasında, Keleş ekürisi 6 tay ile ilk sırada yer alırken, Taşbek harası ile Vefa harası 4'er tay ile ikinciliği paylaştı. 

Satışlar için dikkat çekilmesi gereken bir diğer husus, satış mekanı ile ilgili olacak. Malum satışların yapıldığı ay Aralık ve hava olarak soğuk bir döneme rastlıyor. Satışlarda "tribünlerde" oturanların mont, palto atkı, bere vs. ile "bitsede gitsek" şeklinde oturmaları gözlerden kaçmadı. Satış yapılan alanın ısıtma sorunu olmayan ve daha geniş bir mekan haline getirilmesi bir zorunluluk teşkil ediyor.

Özel yetiştiriciliğimizin meyvesi olan satışlarımızın dünyaca ünlü satışlarla yarışabilmesi için "İlgililerin" artık gerekenden daha fazlasını yapması gerektiğine inanıyoruz.


Biz internet medyasından, ganyan.com.tr olarak; atçılık, yetiştiricilik ve yarışçılık alanında her türlü tanıtımı yapmaktayız.

İstenildiğinde bu tür organizasyonlarda gönüllü olarak katkı yapmaya da daima açığız.

Her şeye rağmen 2013 yılındaki satışların daha olumlu geçmesini ümit ederek, emeği geçenlere teşekkür ediyoruz.