Download on the App Store GET IT ON Google Play
Peta'dan Rachel'e Mektup
08 Mart 2013
Beğen 0
Kalp 0
Teşekkürler 0
Nazar Boncuğu 0

Peta'dan Rachel'e Mektup

Peta (People for the Ethical Treatment of Animals) olarak bilinen ve tüm dünyada hayvan hakları için mücadele eden ve hayvanlara müdahalede etik kurallar dışına çıkılmamasını savunan kuruluş,  dünya yarışçılığının en iyi dişi atlarından biri olarak kabul edilen ve geçen ay yaptığı doğum sonrası rahatsızlanarak hastanede ameliyat edilen Rachel Alexandra'nın ilgililerine mektup gönderdi.



Söz konusu mektupta; Rachel Alexandra'nın artık kısrak olarak kullanılmaması gerektiği belirtiliyor. Safkanın annesi Lotta Kim'in erken doğan bir tayının öldüğü , bir diğer tayının ise wobbler sendromu nedeniyle 2 yaşında hayatını kaybettiği ve Lotta Kim'in doğum esnasında , geçen ay Rachel Alexandra'ın yaşadığına benzer komplikasyonlar yaşadığına dikkat çekiliyor. Rachel Alexandra'nında annesi gibi doğum esnasında zorlandığı ve rahatsızlandığını bununda kalıtsal bir olumsuzluk olduğunu belirtiliyor. Rachel'in doğum sonrasında tayı reddettiği ve tayın şuanda Hemşire Kısrak (Süt anne) tarafından büyütüldüğünü belirtiyorlar. Tüm bu nedenler sonrasında Rachel Alexandra'nın artık huzurlu bir şekilde tamamen emekli ayrılmasını istiyorlar. Kazanacağı paraların Rachel'in refah içinde geçireceği bir hayattan önemli olmadığını ve şuana dek sahibine kazandırdığı 3 milyon dolarla da bunu hakketiğini düşünüyorlar. Eğer kısrak olarak devam ederse benzer bir komplikasyon sonucu hayatını kaybedebileceğinin altını çiziyorlar.


Peta'nın bu yaklaşımı aslında hayvan haklarındanda öte bir tutum olarak görülebilir. Safkanın geçmişi, bugün yaşadıkları ve ilerde yaşayabilecekleri ayrı ayrı değerlendirilerek , kuruluşun ilkelerinden biri olan "etik müdahele" vurgusu yapılıyor. Yarışçılık tarihinin nadir dişi isimlerinden olan Rachel Alexandra için gelecek günler ne gösterecek ve ilgililerinin bu mektuba nasıl bir yanıt vereceklerini merakla bekliyoruz. Safkanın son durumunda ise önemli bir olumlu değişiklik bulunmuyor. Halen hastanede bulunan Rachel'in üreme yollarında bir apse farkedildiği ve cerrahi müdahele yoluyla alındığı yetkililer tarafından açıklandı. Tedavisine devam edilen safkan hakkındaki gelişmeleri ganyan.com.tr'den takip edebilirsiniz.