Download on the App Store GET IT ON Google Play
Frankel Son 36 Yılın En Yüksek Puanını Aldı
16 Ocak 2013
Beğen 0
Kalp 0
Teşekkürler 0
Nazar Boncuğu 0

Frankel Son 36 Yılın En Yüksek Puanını Aldı

Uluslararası At Yarışı Otoriteleri Federasyonu tarafından yayınlanan puanlamaya göre 2012 yılının en yüksek puanını alan at Frankel oldu. 140 reyting puanına ulaşan Frankel ayrıca puanlama sisteminin değiştiği 1977 yılından itibaren tablonun en yüksek reyting puanı alan ismi olarakta tarihe geçti. 2011 yılındada bu tablonun ilk srasında yer alan efsane isim iki yıl üst üste puanlamaya göre dünyanın en iyi atı olarak bir başka önemli istatistiğide imza attı.

13 Ağustos 2010 tarihinde Newmarket hipodromunda yarış kariyerine başladığı maiden koşuda Nathaninel'in yarım boy önünde kazanan Frankel , Class-2 sınıftaki bir sonraki yarışını 13 boyla kazanınca tüm dikkatleri üzerine çekmişti. Artık grup yarışlarda boy gösterme zamanı gelen safkanın Ascot'taki 1600 metre çim Juddmonte Royal Lodge Stakes(G2)'te 10 boy farkla ilk sırada çok rahat bir şekilde tamamladığı yarışıyla avrupa ile birlikte dünya yarışçılık gündemine girmeyi başardı. Newmarket Dubai Dewhurst Stakes (G1) 'de 1400 metre çimde 2 boyla kazanırken, Newbury Greenham Stakes(G3)'te 4 boy farkla Excelebration'u geride bırakarak ilk sırada yer almıştı.

1600 metrede Ascotta St Jame's Palace Stakes(G1)'te Zoffany'nin boyun farkla önünde yer alınca acaba artık geçilebilirmi sorusu sorulmaya başlamıştı. Ancak Frankel bu sorulara 11 boy kazandığı British Champions Series Queen Anne Stakes (G1) ve diğer 6 yarışında aldığı uzak farklı birincilikler ile cevap vererek tüm ihtimalleri her yarışı sonrasında birer birer yok etmişti. Son yarışı öncesinde kariyerini noktaladığı haberlerine rağmen Ascotta çıktığı Quipco Champion Stakes'i (G1) Cirrus Des Aigles önünde kazanarak pistlere veda eden Frankel;
14 startının tamamını kazanarak çok büyük başarı elde etti ve  2.998,302 pound kariyer kazancına ulaşarak  10'u Grup-1 olmak üzere 12 grup yarış galibiyeti ile yarışçılık tarihine ismini altın harflerle yazdırdı. 2013 yılında Bansteas Manor Stud'da 125.000 pound aşım bedeliyle kısrakları bekleyen aygırı şimdiden Danedream ,Balance gibi başarılı kısraklar ziyaret etmek için sıraya girmiş durumda. 




           2012 Dünya
 Thoroughbred Sıralaması
. .


Sıralamada ikinci sırayı Champion Stakes, Prix Ganay , Dubai Sheema Classic grup-1 birincilikleri başta olmak üzere 45 yarışta 15 birincilik, 16 ikincilik alan ve 2012 yılında katıldığı 6 koşudan 3'er birincilik ile ikincilik çıkaran Cırrus Des Aigles alırken, Avustralyanın şampiyon sprinteri  ve ülkesinde yılın atı seçilen Black Caviar ve Avrupada'ki yarışlarında Frankel'in gölgesinde kalan ancak bu yıl Queen Elizabeth II Stakesi kazanan Excelebration üçüncülüğü paylaştı. 

2012 Breeders' Cup Mile birincisi Wise Dan , Japonyada Takarazuka Kinen galibiyeti ile Japan Cup ve Prix de L'Arc de Triomphe ikincilikleri ile Orfevre, Dubai World Cup'ı kazanan Monterosso, Eclipse Stakes'i kazanan Galileo'nun listedeki bir başka temsilcisi Nathaniel, Tattersalls Gold Cup ve Prince of Wales's Stakes zaferleri bulunan So You Think, Breeders' Cup Classic 'i kazanarak büyük bir başarıl elde eden Fort Larned, Avustralya'nın bir başka sprinter ismi Hay List, Kentucky Derby ve Preakness Stakesi kazanarak uzun yıllar sonra Triple Crown yapma şansını yakalayan ancak Belmont Stakes öncesi sakatlanarak kariyerin noktalayan I'll Have Another tablonun ilk 10 sırası içinde yer alan isimler oldular. 



               1977-2012 Yılları Arası Dünya Thoroughbred Sıralaması




Genel sıralamalar dışında yaş, pist mesafe sıralamaları kendi aralarında farklı kombinasyonlarla yapmak istediğimizde kategorilerinde en iyi isimler şu şekilde oluştu; 



               Yaş ve Piste Göre Mesafe Kategorisinde En Yüksek Puan Alan Atlar





             Mesafeye göre Pist Kategorisinde En Yüksek Puan Alan Atlar