Download on the App Store GET IT ON Google Play
Çin Atçılığının HORFA ile Yükselişi
09 Mart 2013
Beğen 0
Kalp 0
Teşekkürler 0
Nazar Boncuğu 0

Çin Atçılığının HORFA ile Yükselişi

26-28 Eylül 2013 tarihlerinde Çin'in Shanghai Doğu Asya Sergi Salonunda bu yıl dördüncüsü düzenlenecek HORFA /International Horse Industry Fair (Uluslarası At Sanayi Fuarı) , her yıl koyduğu hedefler ve gerçekleştireceği projeler ile öncelikle Asya'nın sonrasında Dünyanın bu alanda gözde merkezlerinden biri olmayı amaçlıyor.






Çin at sanayisi için 2008 yılı bir dönüm noktası olmuştur. Atlı sporlarda aktif bir görünüm sergileyen Çin için Horfa, at endüstrisinin ilerlemesinde olumlu etkiler bırakmıştır. Sermaye, medya, gayrimenkul, turizm gibi kaynak ve sektörlerin Horfa aracılığı ile bir araya gelmesi Çin'de atçılık alanında önemli gelişmeler yaşanmasına neden oldu.

2012 yılında binicilik milli spor kalkınma planına dahil edilerek bu alanda daha fazla fon ve kurum desteği sağlanmıştır. Yine aynı yıl içinde Çinli at sahipleri araştırmalar yapmak için İrlanda'ya gitmiş, ardındanda binici ve jokeyleri bu ülkeye göndererek eğitim almalarını sağlamışlardır.

At sektörünün pazar büyüklüğü Çin'de 1 milyar doları aşmış durumda olmakla birlikte büyüme oranı yıllık %20'ye ulaşmaktadır. 2012 yılında toplam yatırım 20 milyon dolara aşmış durumda ve Hong kong merkezli iş ortaklığının aktardığı miktar ise 10 milyon dolar civarında olmuştur.

Ekim 2012'de Çin heyetleri araştırma için Fransa'ya giderek 15 yarış atı, 13 diğer atçılık branşları için 400.000 Euro ödenerek satın alınmıştır. Ayrıca at genetiği ve teknolojisi alanında bilgi edinmek amacı ilede aynı ülkeye personeller gönderilmiştir.

2012 yılındaki önemli gelişmelerden biride Damızlık bilimindeki ilerlemeler olmuştur. Qingdao Tarım Üniversitesinde lisans programı olarak "At Bilim" bölümü açılarak özel firmalarla ortaklaşa projeler gerçekleştirme amaç edinilmiştir.

Binicilk etkinlikleri ve festivaller ile Çin'in dünya pazarında etkinliği kuvvetllendirilmek istenmiştir. Sincan Damızlık Yarışması, Erdos At Kültür Festivali, Wuhan At Yarışı Festivali, Chengdu At Yarışı Festivali, Yangma adası Binicilik Karnavalı, Pekin Sheerwood Binicilik Yarışması, Tianjin goldin Polo Yarışması vs. etkinlikler düzenlenerek odak noktası haline gelmeyi başarmışlardır.

2013 yılında atçılık Şangay uluslararası spor programında yer almıştır. Horfa'nın bunda büyük katkısı olduki, 3 yıl içinde 200 den fazla katılımcıyı fuara çekmiş ve Horfa sadece at sahibi ve alıcılarını değil, gayrimenkul şirketlerini yatırımcıları bu bölgeye çekmeyi başardı.

Düzenlenen bir fuarın ülkedeki atçılık sektöründe bu denli etkiler göstermesi ve gelişmesine büyük katkılar sunması önemli bir örnek teşkil etmektedir. 1 milyar dolarlık bir hacme ulaşan sektörün düzenlenen Horfa aracılığı ile her yıl daha da büyümesi dikkat çekiyor. Olaya sadece at alım satımı olarak bakılmayıp, bir bütün olarak farklı sektörleri bu düzleme çekerek atçılığın gelişme hızı büyük oranda artmıştır. Ayrıca atçılığın bilim dalı olarak üniversiteler tarafından işlenmesi ve bu alanda araştırmalar yapılması sözkonusu büyümenin kısa ve uzun vadede daha fazla olacağının bir göstergesi olabilir.


Horfa resmi internet sitesi:

http://www.horfachina.com/web_en/index.htm