Download on the App Store GET IT ON Google Play
At Yarışları 2013 Ocak Ayı Panoraması
07 Şubat 2013
Beğen 0
Kalp 0
Teşekkürler 0
Nazar Boncuğu 0

At Yarışları 2013 Ocak Ayı Panoraması

2013 yılının ilk ayı olan Ocak ayını geride bırakırken , her ay yapmayı planladığımız ayın panoramasınada giriş yapacağız. Bu başlık altında; geçen ayın önemli koşularını hatırlatıp, ingilizler ve araplarda dikkat çeken safkan ve aygırlar ile birlikte performanslarıyla öne çıkan jokeyleri belirleyerek genel bir değerlendirme yapma amacındayız.

 

Ocak ayında katıldığı 69 yarışta 20 birincilik, 18 ikincilik alarak %29 birincilik yüzdesine, %26 ikincilik yüzdesini yakalayan Halis Karataş Ocak ayının jokeyi olmayı başardı. 7 adet kısa vade koşu kazanıp, ikisi grup, ikisi açık, altı kısa vade yarışta ikincilik alan Karataş, 2013 yılına iyi bir başlangıç yapmış oldu. 66 yarışta %27 birincilik, %17 ikincilik yüzdesi ile Ahmet Çelik ,Karataş'ın en yakın takipçisi oldu.

Aprantilerde Mahmut Sav ve Tolga Yıldız arasında ocak ayı içerisinde yakın istatistikler oluştu. Tolga Yıldız 80 yarışta %13 birincilik, %9 ikincilik yüzdesi ile ayı kapatırken, Mahmut Sav 60 yarışta %15'e %7 lik birincilik ve ikincilik yüzdelerine ulaştı. İkiliye girme oranları eşit olan aprantilerin tabelaya girme oranlarında Mahmur Sav'ın üstünlüğünün olması , bu aprantiyi bir adım öne çıkarıyor.


Ocak ayının su götürmez bir şekilde İngiliz atı Aydemirhan diyebiliriz. Ocak ayında yapılan en yüksek ikramiyeli (ingiliz) iki koşuyuda birincilikle tamamlayan Aydemirhan, bu yıl koştuğu üç yarışıda kazanma başarısı gösterdi. Adana'da 1400 kumda A-3 Kurtuluş koşusunu Azaraks'ın önünde 4 boy farkla, İzmirde 1600 kumda A-3 Güzel İzmir koşusunu ise Rampoldi önünde 1 boy farkla kazanan Strike The Gold temsilcisi safkan 216.000 liralık 2013 yılı kazancına ulaştı.

Safkanın annesi Charmy ülkemizde başarılar taylar vermiş bir kısrak. Bunların başında anne-baba bir kardeşi Moon Davon geliyor. G2 Ankara Koşusu ikincisi Moon Davon, 37 yarışta 13 birincilik, 6 ikincilik elde ederek 534 bin lira kazanca ulaşmış bir safkan olarak dikkat çekiyor. Aynı kan hatlarının bu defa Aydemirhan'da 2 milyon liranın üzerinde bir kazanca ulaşması tesadüften öte bir durum arzediyor. Bunu dışında Speedy Girl, Guşav gibi önemli anne temsilcileri bulunan Aydemirhan'ın kısrak babası Scenic grup yarış birincilikleri bulunan bir aygır olmakla birlikte Avustralya, Hong Kong, Singapur, Yeni Zelanda'da önemli grup yarışlar kazanmış yavruları bulunuyor...Bunlardan dünyanın en önemli koşularından biri olan Melbourne Cup'u 2008 yılında kazanan Viewed ilk sırada yer alıyor.

Baba hattı için uzun uzun yazmaya gerek yok...Sabırlı, Mummys Love, The rising, Arsenic gibi geçmiş dönem referanslar dışında Balçibin, Silsüpür, Air Born gibi günümüz refransları bulunan Strike The Gold'un en fazla kazanç elde eden ikinci yavrusu olan Aydemirhan'ın bu yıl yükselen formu devam edeceğe benziyor.


2013 Ocak Önemli Koşular (İngilizler)





Uçanoğlu aynı şekilde aldığı iki birincilikle Ocak ayının arap atı olmayı haketti. İzmir'de 1400 kumda kısa vade koşu kazanırken, yine 1400 metre kum pistte G3 N.Evliyazade koşusunda geçen yılın en iyi 3 yaşlı arap atı seçilen Baba Mevlüt'ü 3,5 boy geride bırakmayı başardı.

2013 yılı aşım müracaatlarında en fazla başvuruyu alan Yalaz temsilcisi Uçanoğlu'nun babadan Berkcan, Berkay Efe, Baba Altar vs. önemli kardeşleri bulunuyor. Ocak ayı içerisinde Baba Altar'ında iki koşu kazandığını göz önüne alırsak , ayın arap aygırı için Yalaz ismini dile getirebiliriz.




2013 Ocak Önemli Koşular (Araplar)