Download on the App Store GET IT ON Google Play
2013 Nisan At Yarışları Panoraması
11 Mayıs 2013
Beğen 0
Kalp 0
Teşekkürler 0
Nazar Boncuğu 0

2013 Nisan At Yarışları Panoraması

Nisan ayı geride kalırken, Türkiye ve Dünyada at yarışlarında gündem önceki aylara göre yoğun geçti. Ülkemizde İngilizlerde yılın ilk grup yarışı olan G3 Tali Çalbatur koşusunu , kariyerinin ikinci grup sınıf galibiyetini elde eden, N.Kibar'ın sahibi , N.A. Kuyumciyan'ın yetiştirdiği ve S.Keresteci'nin antrene ettiği Tonya (Unaccounted for - Pergola / Mtoto) jokeyi M.Kaya idaresinde kazanarak kazancını 583.800 TL'ye çıkardı. A3 Dünya Veteriner Hekimler Günü koşusunu ilk grup birinciliğini alan Distant Flight (Distant Relative - Fantasy Flyer / Lear Fan) kazanırken, A3 İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığında gülen isim Temelhan (Kaneko -Lost Control / Common Grounds) oldu. Nisan ayının diğer A3 koşusu olan Preveze koşusunu Obiwan (Always a Classic- Emine Hanım / Distant Relative)  ilk sırada tamamladı.


Nisan ayının Kısa Vade sınıfta kazanan isimler şunlardı:
Şekerağa,El Conquerador, Tapit Girl, Agresivo, Pancar, Distant Flight, Yaramaz Çocuk, Step by Step, Always President, Az Kaldı, Verdesko, Poncik, Yegane, Bay Şerif, Celeritas, Anibal, Blue Beads, Balçibin, Cross of the Line, White Ram, Business Kid, Deli Bey, Alya, Fire Prince, Akeneton, Opstinate, Niğdeli, Western Kid



Araplarda; üç önemli grup yarış koşuldu. Bunlardan G1 TBMM koşusunda Yalnızefe (Tamerinoğlu - Mercanhanım / Bamka.3)  aynayı ilk sırada geçen isim oldu. Z.Mehmet Karakoç'un sahibi olduğu,M.Tekdemir'in anterene ettiği, Anadolu Tarım İşletmeleri yetiştirmesi Yalnızefe G.Kocakaya ile kariyerinin beşinci grup sınıf birinciliğini hanesine yazdırdı. G2 Mohaç koşusunu Baba Mevlüt (Caş - Tigress Lass / Wiking) kazanırken, G3 23 Nisan koşusunu Burkal (Karakemal - Bağdagül / Akarca) ilk sırada tamamladı. Nisan ayındaki tek A3 koşu olan Silifke koşusunu Yakupbey ( Sağanak - Rükentay / Ersoylu)  kazandı.

Nisan ayının Kısa Vade sınıfta kazanan isimler şunlardı: Pelikan, Çalık, Çalışkan, Kastal, Devkaya, Thor, Tözüm, Kerasus, Hisarbey, Akıncıhan, Hanım Abla, Taycan.




Ayın en iyileri olarak ingilizlerde Distant Flight, araplarda ise Yalnızefe isimleri son tahlilde öne çıkan safkanlar oldular.

Distant Flight, Nisan ayı içerisinde Ankara'da Kv-8 Polis Günü koşusunu 1400 metrede 2,5 boy farkla kazanırken, 22 gün sonra çıktığı A3 Dünya Vet.Hek.Günü koşusunu yine 1400 metrede 2,5 boy farkla ilk sırada tamamlamayı başardı. Nisan ayı içerisinde elde ettiği iki birincilik ile bu ayın en iyi İngiliz atı olmayıda haketti.

Araplarda en önemli sınavlardan biri olan G1 TBMM koşusunu kazanan Yalnızefe, aynı yarışta Uçanoğlu, Baba Mevlüt, Kurtel, Burkal, Karaüzüm, Batukan, Tozan, Darfur, Gelibolu gibi isimleri bırakırken aynı zamanda kariyer kazancını 1.900.600 TL'ye çıkardı. Yalnızefe TBMM koşusu perfomansı ile ayın arap atı olmayı başardı.

Nisan ayı için ayın jokeyi seçiminde fazlası ile zorlandık. Jokey performanslarının birbirine yakın olması , yüzdesel olarak iyi bir derece elde edemesede kazandıkları grup koşular itibariyle öne çıkan isimlerin olması ayın en iyisinin belirlenmesi noktasında zor bir seçim yapılmasına neden oldu.


Nisan ayında katıldığı 34 yarıştan 10 birincilik, 6 ikincilik çıkaran Selim Kaya, diğer meslektaşlarına göre daha az sayıda start almasına rağmen derece yüzdesini yüksek bir seviyeye çekmeyi başardı. %29 birincilik, % 47 ikiliye giriş yüzdesine aldığı bir A3 ve 5 Kısa Vade birinciliğni sığdıran başarılı jokey, yine 1 adet A3 ve 2 kısa vade ikinciliği ile 2 kısa vade koşu üçüncülüğünü bu ay hanesine yazdırdı. A3 Preveze koşusunu Obiwan ile kazanan Selim Kaya, Celeritas'la Sipahi Ocağı Binicilik Kulübü Koşusunu, Yaramaz Çocuk'la Vural C.Çakım Koşusunu, Balçibin'le Türk Kalp Vakfı Koşusu'nu, El Conquerador'la Sadık Eliyeşil Koşusunu, White Ram ile Gülhane Parkı koşularını kazanmayı başardı. Dutyfree ile İstanbul Bş.Bld.Bşk. Koşusunda ise ikincilik elde etti. Gösterdiği performanla Selim Kaya Nisan ayının jokeyi oldu.


Jokeylerin Nisan Performansını gösteren tablo bu ayın ne kadar çekişmeli geçtiğinin bir göstergesi olabilir.





Aprantilerde Nisan ayı görünümünde geçen ayların aksine çekişme yaşanmadı. Bunu sebebi Tolga Yıldız ve Mahmut Turan'ın 100 birincilik barajını aşarak jokeyliğe adım atmaları oldu. Bu ay için 88 yarışta 11 binrincilik, 13 ikincilik ile ayın aprantisi geçen ay olduğu gibi yine Mahmut Sav oldu.


Nisan ayında akılda kalanlar arasında, TBMM koşusunda Uçanoğlu kazanmışken, protesto sonucu birinciliğe yarışı ikinci sırada tamamlayan Yalnızefe getirilmesi ilk sırada yer aldı. Başarılı arap aygırlarından İzbatur hayatını kaybederken, bu yıl ikincisi yapılan Equist at ve binicilik fuarı gerçekleştirildi.




Yurtdışında at yarışı gündemine düşen önemli haberlerin başında, Godolphin'in Newmarket harasında yapılan inceleme sonusunda 15 atta doping çıkması ve bu atlara 6 ay  , atların antrenörü M.Al Zarooni'ye ise 8 yıl men cezası verilmesi geldi. Başarılı şampiyon aygırlardan Strom Cat uyutulurken, son dönemin başarılı kısraklarından yenilgisiz Black Caviar'ın yarış kariyerini noktalayarak emekli edildiği açıklandı. Lion Heart tayı Uncaptured Kanada'da yılın atı seçildi. Avustralya Easter Yearling satışlarında Black Caviar'ın anne kardeşi 5 milyon dolara satılarak nisan ayının en önemli gündem haberlerinden biri oldu.


Dünya çapında yapılan önemli yarışlarda; G1 Florida Derby'i Orb, G2 Louisana Derby'i Revolutionary, Fair Ground Oaks'ı Unlimited Budget, Gulfstream Oaks'ı Dreaming of Julia, Santa Anita Oaks'ı Beholder, Santa Anita Derby'i Goldencents, Wood Memorial Stakes'i Verrazano kazanırken, Wise Dan Maker's 46 Mile'i ilk sırada tamamlarayarak 2013 yılındaki ilk birinciliğini aldı. Amerika'daki diğer üç önemli yarışta Blue Grass Stakes'te Java's War, Arkansas Derby'de Overanalyze ve Charles Town Classic Sakes'te Game on Dude gülen isimler oldular. Arjantin'deki iki önemli grup yarışta Emirate's Girl ve Zapata kazanırken, Japonya'da Tenno Sho'yu Fenomono, Dişi Tay Deneme ise Ayusan kazandı. Hong Kong QEII Cup'u Military Attack ilk sırada tamamlarken, Austrilian Oaks'ı Royal Descent kazandı. Avrupa'da G1 Prix Ganay galibi Pastorious oldu.