Download on the App Store GET IT ON Google Play
2013 Mart Ayı Panoraması
13 Nisan 2013
Beğen 0
Kalp 0
Teşekkürler 0
Nazar Boncuğu 0

2013 Mart Ayı Panoraması

2013 yılı Mart ayını geride bırakırken, çim yarışların koşulması, Gazi ve diğer grup yarış provalarının hız kazanması ile yeni sezona merhaba dedik. İngilizlerde henüz grup yarışlarla karşılaşmadık ancak araplarda bu ay beş G3 koşu'nun startı verildi. Akdeniz ve Ege Derbileri ülkemizde ayın en önemli iki koşusu olurken, 5 mart Adana yarışlarında Gökhan Yılmaz'ın yarışın son metrelerindeki davranışları yarışseverlerden büyük tepki almış, neticesinde Komiser Kurulu , Yüksek Komiserler Kurulundan kesin sonuç gelinceye kadar G.Yılmaz hakkında geçici tedbir koymuştu. Mart ayının en üzücü olayı kuşkusuz sahalarımızın kalite safkanı Luca Brasi'nin uyutulması oldu. Veliefendi'de ki yarışın son 400 metresinde tökezleyerek devrilen safkan yapılan kontreller sonrasında uyutulmuştu. Son dönemlerde Luca Brasi gibi şampiyon bir isme ihtiyaç duyulurken, safkanın yaşadığı talihsiz olay yarışseverleri son derece üzmüştü. Bu vesile ile safkanın ilgilierine tekrar geçmiş olsun dileklerimizi iletiyoruz.


Yurtdışına bakarsak; dünyanın en önemli koşularından biri olan 10 milyon dolar ikramiyeli Dubai World Cup koşuldu. Animal Kingdom'un kazandığı yarışta Red Cadeaux ikinci, Planteur üçüncü, Side Glance dördüncü sırada yer aldı. Japonların şampiyon safkanlarından Lord Kanaloa Takamatsunomiya Kinen'i kazanarak beşinci grup yarış galibiyetini aldı. Kısa mesafe'de son dönemde akla gelen tek isim Black Caviar, William Reid Stakes'i kazanarak 24. startında 24. birinciliğini aldı. 2000 metredeki Hong Kong Derby'i Akeed Mofeed kazanırken, 4 Mayıstaki Kentucky Derby hazırlıkları çekişmeli mücadelelere sahne oldu.  Tampa Bay Derby'i Verrazano, San Felipe Stakes'i Hear the Ghost, Rebel Stakes'i Will Take Charge, Spiral Stakes'i Black Onyx, Sunland Derby'i Govenor Charlie, Florida Derby'i Orb, UAE Derby'i Line of Battle, Louisiana Deby'i Revolutionary kazanarak avantaj elde ettiler. Ayrıca Santa Anita Handicap'ı Game on Dude , Kilroe Mile Stakes'i Suggestive Boy, Las Virgines Stakes'i de Beholder kazanarak mart ayını galibiyetle kapattılar. Japonya'nın bir başka şampiyon ismi, Orfevre kariyerindeki dokuzuncu grup yarış birinciliğini Sansei Osaka Hai'yi kazanarak elde etti.


Ülkemize dönersek; Mart ayı içinde yapılan önemli koşularda şu sonuçlar alındı:



İngilizlerde ayın iki önemli koşusundan Akdeniz Derbi'yi Amerikalı kazanırken, Ege Derbisini ise Rampoldi ilk sırada tamamladı. 11 yarış sonra birincilik hasretine son veren Duty Free aynı zamanda Ebru Gündeş'e ilk galibiyet sevincini yaşattı. Duty Free'nin 1500 metre sentetik pistteki mücadelede, Hayri Baba, Astrakhan Distant Flight, Radikal Ekselans gibi önemli isimler arasından kazanması kendisini Mart aynın "En iyi İngiliz Atı" olmasını da sağladı.




Araplarda ise; Veliefendi Hipodromundaki Yıldız Sarayı koşusunu Batukan, Bulut Reis ve Karabedir önünde kazanan Darfur, bu galibiyeti ile mart ayının "En İyi Arap Atı" olmayı başardı.




Mart ayındaki jokey performanslarına baktığımızda , Halis Karataş, 18 birincilik ve 17 ikincilikle ilk sırada yer alarak üç ay üst üste ayın jokeyi olmayı başardı. Başarılı jokey Mart ayında iki A3 bir G3 birinciliğin yanı sıra iki A3 ve bir G3 ikincilik alarak ilk sırada yer aldı. Uçanoğlu ile Lozan koşusunu, Belmont ile İzmir Bş.Bld. Bşk. Koşusunu, Suwako ile Süphan koşusunu kazandı.




Aprantilerde, aldığı 12 birincilik ve üç ikincilikle ilk sırada yer alan isim M.Sav oldu. Bunda en büyük pay Kv-7 Kızlarağası koşusunda Hisarpınar ile kazandığı yarışa ait. 2013 Ocak ayındada " Ayın Aprantisi" seçilen Mahmut Sav böylelikle ikinci defa bunu başarmış oldu.