Download on the App Store GET IT ON Google Play
2012 Yılının EN'leri (Bölüm 1)
30 Aralık 2012
Beğen 0
Kalp 0
Teşekkürler 0
Nazar Boncuğu 0

2012 Yılının EN'leri (Bölüm 1)

2012 yılında belirlediğimiz kategorilerde öne çıkan isimler arasından seçtiğimiz Yılın En’lerini belirlerken; bir çok faktörü değerlendirerek zor kararlar vermek durumunda kaldık. Bazı kategorilerdeki isimler arasından seçim yapmak hayli zor olurken, bazı kategorilerde ise kolay oldu diyebiliriz.  En iyileri belirlediğimiz isimler şu şekilde oluştu.



 

A-) 2 YAŞLI İNGİLİZ



Belirlenen 6 aday arasından seçim yapmak hayli zor oldu. II.İnönü, Tay Deneme ve Tyaysd grup  koşuları galibi, Çaldıran koşusu ikincisi Obiwan katıldığı 5 grup koşudan aldığı 3 birincilik ile bir adım öne geçiyor. Ancak koşularında karşılaştığı rakiplerinin En’ler sıralamasına girmemesi Obiwanı bu defa bir adım geriye çekiyor. Talip Han ve Luca Brasi’ye geçilen Obiwan bu durumu ile eleniyor. Krem çok kolay kazandığı dört yarışı ile listeye girerken henüz grup yarış görememiş/sert rakipler yanında gücünü gösterememiş olması nedeniyle tayın baştan elenmesine neden oluyor. Tapit Girl’de aynı şekilde Obiwan gibi iyi bir kazanç sağlamış olmasına rağmen , grup yarışlardaki rakipleri itibariyle ve listedeki  adaylara geçilmiş olması ile elenen bir diğer isim.
Geriye kalan üç arasından birinciyi seçmek çok zor oldu. Mesafe kısaldıkça sivrilen Luca Brasi’mi yoksa, mesafe uzadıkça öne çıkan Talip Han ve Fly By Me mi?...Kısa mesafede iyi bir sprinter olmasına rağmen Obiwan’a geçilen Luca Brasi , mesafede sınırı olması ve henüz grup-1 yarış görememesi nedeniyle elenen tay oldu.
Talip Han ve Fly By Me arasından birinciyi belirlemek için fazlası ile değerlendirme yapmak zorunda kaldık…Bir tarafta Çaldıran koşusu galibi, diğer tarafta Sakarya koşusu galibi. İki isimde uzayan mesafede başarılı performans sergiliyor. Sakarya koşusunda birinci olan Fly by Me bu koşusu ile kendisine listemizde yer bulurken ancak ikinci olabildi. Her ne kadar son yarışında Talip Han’ı geride bırakmış olsada, mesafede daha iyi dereceler çıkarmasını beklediğimiz Grup-1 Çaldıran koşusu birincisi Talip Han listenin zirvesine yerleşti.

KAZANAN: TALİP HAN
 




 
B-) 3 YAŞLI İNGİLİZLER



Gazi koşusu birincisi Matador Yaşar’ın bu yarışı sonrasında birincilik elde edememesi , ülkemizin en büyük koşusunu kazanması ve en fazla kazanç elde eden ismi olmasına rağmen en iyi 3 yaşlı seçilmesine yetmedi. Çime nispeten kum pistte gerçek potansiyeli ortaya çıkan Rampoldi için 2012 yılının iyi geçmesine rağmen en iyi olabilmesini sağlayamadı. Gazi koşusuna kadar müthiş bir performans sergileyen Erkek tay deneme galibi  Fast Stars Line için 2400 metrelik Gazi koşusu bir dönüm noktası oldu ve tayın performansını olumsuz yönde etkiledi diyebiliriz. Nitekim sonraki yarışlarında istenilen form düzeyine bir türlü ulaşamadı. Gazi koşusuna katılmamış olsa ,sprint ve mile yarışlarını tercihlemiş olsaydı şuan listenin zirvesinde yer alan isim olabilirdi.
ToruK Macto ve Air Born ikilisinden  tercihimizi Air Born’dan yana kullandık. Potansiyel olarak üst seviye bir tay olan Toruk Macto , yarışçılığımızın gördüğü en iyi mesafe isimlerinden biri olmayı başardı. Ancak rakibi Air Born terazinin diğer tarafında daha ağır bastı. Uzun mesafede başarılı yarışları ve potansiyeli ile ilk sıraya aldığımız tayın , Nadas ve Kısrak koşuları galibiyetleri yanısıra, 1600 metreden 2400 metreye kadar katıldığı yarışlarda aldığı birincilikleri ile listenin ilk sırasına yerleşmeyi hak ettiğini düşünüyoruz.
 
KAZANAN: AIR BORN


 




C-) 4 ve YUKARI İNGİLİZLER



Beklentilerin büyük olduğu DutyFree farklı pist ve mesafelerde denenmesine rağmen istenilen birincilikleri getiremedi. Fevzi Çakmak ve Fatih Sultan Mehmet koşularını kazanan Non Stop bu performansını son iki yarışına yansıtamayınca listenin gerisinde kaldı. 1400-1600 mesafe tercihleri ile seneye şansını yukarılara çıkaracaktır. Astrakhan ülkemiz yarışçılığının önemli noksanlarından biri olan grup sprint koşuların eksikliğinin kurbanı oldu diyebiliriz. Silsüpür kum pistteki performansı ile bu senenin flaş safkanlarından biri oldu ancak listedeki rakiplerinin gerisinde kaldı.
Geriye kalan üç isim arasından tercihimizi Invıncıble Son’dan yana kullanıyoruz.. Katıldığı 4 grup yarışından 3 birincilik çıkaran Başbakanlık koşusu galibi farklı mesafelerde ortaya koyduğu performansı ile en iyi 4 yukarı İngiliz olmayı hakettiğini düşünüyoruz. 2000 metrede Mitico, Dutyfree, Inspector , Anatoly gibi mesafenin önemli isimlerini geride bırakan Invıncıble Son için 2012 yılının erken bitmesi büyük bir hayal kırıklığı oldu. Buna rağmen gösterdiği başarı nedeniyle listenin başına yerleşiyor. Mitico ve Hanbeş uzun mesafenin ülkemizde en iyi temsilcilerinden ikisi. Bu mesafelerde ortaya koydukları perofrmans ile önümüzdeki yıllarda büyük başarılar elde edecekleri kesin ve Invıncible Son'ın olmadığı bir listede bu iki isim arasında yapılacak bir tercihte seçim Mitico olurdu. 

KAZANAN: INVINCIBLE SON







D-) İNGİLİZ KUM PİST


 
Kum pistte başarılı yarışlar çıkararak öne çıkan beş isim arasından birinciliği Silsüpür’e verdik. Tablodanda görüleceği gibi 4 grup kum yarışından 3 birincilik çıkaran safkan, be sene adeta kum piste ambargosunu koyması bir yana  yarışlarındaki kolay görüntüsü ile 2012 yılına pistte damgasını vurdu.

KAZANAN: SİLSÜPÜR






E-) İNGİLİZ ÇİM PİST


 
İngilizlerin çim pistteki en iyi atını belirlemek çok zor ki, bunu 2 yaşlılardan 4 yukarılara kadar birçok isim arasından belirlemek çok daha zor oldu. Birbirinden başarılı listedeki safkanların içinden tercihimiz Toruk Macto oldu. Katıldığı 4 çim pist yarışının üçünü Grup sınıfta koşan ve toplamda üç birincilik çıkaran safkan pistteki kolaylığı ve uyumu ile 2012 yılının en iyi çim pist atı olmayı hakediyor.

KAZANAN: TORUK MACTO
 





* 2012 yılında yukarıdaki listelere giren giremeyen tüm atlardan yarış hayatlarını noktalayanların ilgilierine geçmiş olsun dileklerimizi iletmekle birlikte, koşacak atların ayaklarının düz basması ve ilgililerinede başarı dileklerimizi iletiyoruz.